svar.

2011-10-31 ♥ 21:49:52 Svar på frågor Kommentarer (0)
Har fått en himla massa frågor nu de senaste som jag tänkte svara på kanske imorgon. Men en lite längre tänkte jag att jag kan svara på nu. Nämligen hur en vanlig dag ser ut för mig i stallet, både helgdag, vardag och nu när jag har lov! :)En vanlig vardag är jag hemma vid lite efter klockan 16.00, vilket betyder att jag är i stallet runt 5 tiden, ganska sent. Om jag och mamma inte har mockdag så tar jag in Brea direkt och borstar om jag inte ska göra något annat med henne såklart. Jag och mamma fyller hö och blandar mat till alla våra hästar också varje dag hela veckan. Om vi har mockdag så mockar vi våra boxar direkt när vi går ut och då blir det kanske inte så mycket gjort med Brea mer än ryktande i stallet som varje dag. 

Om jag är hos mamma så släpper vi ut hästarna klockan 05.15 innan skolan och jobbet och också insläpp på kvällen när stallet är klart! En helgdag så släpper jag eller mamma ut hästarna på morgonen, inte lika tidigt som på vardagarna men endå ganska tidigt. Vi brukar alltid fixa stallet på förmiddagen om vi inte ska iväg på något, vi har alltid mockning och allt till våra egna hästar på helgerna. Efter att vi är klara med stallet så brukar jag göra något med Brea, och sen också insläpp på kvällen förstås. Nu på lovet ser varje dag olika ut beroende på om jag ska hitta på något, men jag släpper i alla fall ut hästarna på morgonen själv mellan klockan 7 och 8. Efter det brukar jag gå in och äta frukost eller gå och lägga mig en liten stund till. Jag går ut någon gång under dagen och gör något med Brea, blöter också maten till hästarna på morgonen. Sen fixar jag och mamma stallet de dagar vi har det när hon kommer hem annars fyller vi bara hö. Sen har vi då som vanligt insläpp på kvällen!

Ridning och kroppsbalansering

2011-10-31 ♥ 19:34:18 Träning Kommentarer (0)
Idag har Brea haft en händelserik dag! 
Red idag också, passa på nu på lovet och när det är fint väder såklart. Gick hur bra som hellst, även idag klarade vi oss själva. Travade också lite mera idag, och travade inte bara på långsidan och på volt utan bytte lite med att trava i en åtta, gick faktiskt bättre än väntat. Trodde att det dära unghäst vinglighet skulle komma in men icke, hon har blivit så himla stadig eller vad man ska säga, man behöver inte längre sitta och hjälpa henne hålla upp balansen med benen på samma sätt. 
Red i cirka 40 minuter och sen gick vi upp till stallet igen där Brea fick äta en massa hö till middag. 

Mamma och jag gick ut sen igen lite senare och då fick jag ta in Brea igen för mamma skulle göra lite kroppsbalansering på Brea. Hon var helt jämn och fin så det var inget lustigt med henne :) Mamma klippte också till Breas svans lite då den spretade åt alla håll så nu är hon fin :) Första dagen på lovet

2011-10-31 ♥ 13:37:48 Allmänt Kommentarer (1)
Idag har jag släppt ut hästarna på morgonen och nu har jag precis kommit in från stallet för att äta lite innan jag går ut för tredje gången idag och fler gången lär det bli ;) Ska rida Brea idag också, passa på medans det är ljust och fint väder. Så skönt att jag och Brea kan gå ner till gräsbanan och rida själva utan att behöva anpassa sig efter någon annan för man behöver hjälp :) Bilder från igår

2011-10-30 ♥ 16:09:54 Foton - Brea Kommentarer (0)
Notera att detta är typ våran andra trav och vi tänkte ju därför såklart inte på någon form utan bara att få henne till att trava på framåt :) 
Jag och Brea har klarat oss på egen hand!

2011-10-30 ♥ 16:06:08 Träning Kommentarer (0)
Idag var första gången som jag och Brea löste ridningen helt själva utan att någon äns hängde med oss ner till banan. Även om mamma kanske inte hjälpt mig under ridningen alltid så har hon nästan alltid hängt med mig ner och kastat upp mig på Brea. 
Brea var så himla lugn och fin både inne i stallet och under ridningen idag. Hon stod helt stilla i gången och bara njöt :) Tog med mig en pall ner som lite hjälp för att komma upp, kan ju säga att den där pallen var farlig till och från ;) Gick jätte bra att hoppa upp, första gången jag hoppade upp "vanligt" på henne, men det gick jätte bra hon stod så lugnt och fint. Hela passet gick jätte bra också även om hon var lite piggare än igår. Blev lite mera trav idag och hon sköter sig så himla bra så det är så kul att hålla på med henne! :)

Dålig uppdatering!

2011-10-30 ♥ 16:01:42 Allmänt Kommentarer (0)
Ursäkta för den dåliga uppdateringen nu under helgen. 
Igår red jag Brea på gräsbanan och även idag. Igår hängde mamma med ner och tog lite kort också :) Travade faktiskt för typ andra gången på Brea och det gick jätte bra, hon sköter sig så himla bra! Hon är inte alls lika vinglig längre heller för den delen och går faktiskt fint på tygel oftare och är mycket lättare att arbeta med :) Lägger upp lite bilder från igår i ett eget inlägg sen! ;)

Ritplatta

2011-10-28 ♥ 18:10:54 Allmänt Kommentarer (0)
Andra gången jag målar med ritplatta, den är inte klar än utan detta är bara skissen som jag målade med ritplatta och sen grunden :) Film från idag - löslongering

2011-10-27 ♥ 21:04:54 Film/ Klipp Kommentarer (1)

Min älskade häst!

2011-10-27 ♥ 20:56:22 Träning Kommentarer (0)
Idag körde jag och Brea löst arbete nere på banan, gick hur bra som hellst! Med tanke på att hon går i en lerig hage så förstår jag mycket väl att hon vill ha lite gräs såklart ;) Men hon skötte löslongeringen lika supper som hon gjorde häromdagen. Hon stack inte iväg en enda gång idag heller, gud vad jag är stolt och glad över att hon äntligen förstått! :) 
Filmade faktiskt löslongeringen lite, lägger upp den sen! :)

Km 2011 - del 3

2011-10-27 ♥ 08:25:09 Foton - andra hästar Kommentarer (0)Km 2011 - del 2

2011-10-27 ♥ 08:24:12 Foton - andra hästar Kommentarer (0)

Km 2011 - del 1

2011-10-27 ♥ 08:22:56 Foton - andra hästar Kommentarer (0)


Eye ..

2011-10-27 ♥ 07:57:04 Foton - andra hästar Kommentarer (0)

Onsdag

2011-10-26 ♥ 18:19:42 Allmänt Kommentarer (0)
Idag hade jag och mamma mockningen och stallet då vi bytt med Jessica, efter att vi var klara fick Brea komma in från regnet. Kan säga att hon kom i galopp idag också! :) 
Idag fick hon smyga in i ladan genom lilla dörren från stallet (där vi ska sanda upp snart) tänkte hon skulle få gå runt och checka läget bara idag. Gick bra, hon tyckte det var jätte läskigt i början men lugnade sig snabbt :) 
Efter det blev det lite mys i boxen och sen tog jag hand om Greven också, fick tvätta hans sår innan jag smörjde för det var massa skit i det. Har lovat Mikaela att smörja det varje kväll då hon inte kan komma upp under hela veckan pga brandkåren :)

Löslongering ..

2011-10-26 ♥ 13:06:33 Svar på frågor Kommentarer (0)

Alla gör ju olika, och det finns väll inget rätt och fel heller för den delen men jag börjar oftast, nästan alltid i rep beroende på häst och miljö. Jag börjar med grunder så som backa, komma till mig och flytta lite bakdel mm.. Efter allt detta och när hästen har ganska bra koll på vad som gäller börjar jag med "longering", inkallning först och sen lägger jag in varvbyte så småningom, dock är det väldigt viktigt att inte ha samma kommando för inkallning och varvbyte!
När jag känner att min häst kan longera runt mig utan att dra ifrån mig samt att hästen vet vad inkallning är så kan jag börja släppa hästen. Med Brea tog detta ett tag innan jag släppte henne i och med att hon inte alls förstod sig på longering, hon drog iväg även i lina och kunde inte alls stanna. Men allt detta är ju också olika för varje häst såklart. Jag tycker alltid det är viktigt att ha sin häst motiverad och att den tycker det är roligt annars går det ju såklart mindre bra och speciellt när man kör löst arbete bland annat löslongering. Det gäller att få sin häst till att förstå vad den ska göra. Jag brukar börja lite olika beroende på hur hästen och hur den beteér sig. Om det är en häst som bara springer iväg, så som Brea gjorde i början så låter jag dom springa om dom nu vill göra det och fokuserar med på inkallningen så att det fungerar. Om det där emot är en häst som gärna håller sig runt än, ja då blir ju allt såklart mycket lättare och man kan kanske börja fokusera på löslongeringen lite mera.
Jag tycker det är väldigt svårt att förklara såhär i ett inlägg med text om hur jag gör vid löslongering då allt är så mycket lättare om man står med en häst. Men allt hänger ju nästan på att hästen ska tycka det är roligt och förstå.
Ett tips på om din häst är väldigt nonchalant vid inkallning och strunta helt i dig kan du göra på två olika sätt, ibland fungerar båda bra men ibland kan man direkt välja bort det ena alternativet och det märker man själv ganska snabbt.
Om sin häst helt nonchalerar vid när den är lös, bara springer iväg kanske eller något liknande och inte alls bryr sig om dig kan du då som alternativ ett "fösa" på din häst. Alltså lite som "om du vill springa, gör det då", oftast tycker dom inte att det är speciellt roligt om de själv inte bestämmer detta. Det vill säga att om din häst springer springer och springer och inte äns försöker lyssna på vad du har att säga så föser du på din häst när den stannar (absolut inte om den stannar vid dig såklart). Då kan det snabbt leda till att hästen tycker det är tråkigt att springa och kanske lyssnar på dig lite mera.
Det andra alternativet är om din häst bara går iväg och nonchalerar dig på detta sätt istället (skrittar iväg istället för trava/galoppera) så kan du härma din häst istället. Du härmar alltså din häst med varje steg, om din häst börjar gå med höger framben ska du också göra det. Tillslut kan din häst bli lite nyfiken på vad du håller på mig och du gör du ditt kommando för inkallning.
Men som sakt, det är väldigt svårt att förklara med text, men något svar blev det ju i alla fall! ;)

Bilder på mig och Tea.


RSS 2.0