En glad Brea!

2011-08-31 ♥ 21:58:49 Brea Kommentarer (1)
Idag var Brea mycket gladare kan jag säga än vad hon varit de senaste dagarna! Tog in henne lite snabbt i stallet bara för att ta av täcket innan jag gick ner till gräsbanan. Så skönt att hon inte bryr sig när andra hästar går ut från stallet och hon är ensam kvar! :)
Väl ner till banan klampade hon på med öronen spikade framåt! Igentligen skulle hon nog behöva bralla av sig lite men hingstarna hade precis flyttat till hagen precis bredvid så de sprang och höll på så jag tog det lite lugnt med Brea. Vi tränade på att backa, gå ut på volt i rätt varv, inkallning och började lite på varvbyte! :) Tycker det gick jätte bra idag, hon var väldigt arbetsvillig även om hingstarna höll på och hon skötte sig jätte fint. Tränade också på att "kasta" upp repet och stickets rep över rygg och rumpa och det gick jätte bra hon stå helt stilla och är inte alls lika spänd längre! När hon kom så räckte det med att plocka upp sticket från marken så stack hon iväg i trav på två sekunder, lika så om man rörde repet en aning för mycket eller gjorde en för snabb rörelse, känns skönt att hon förstår att det inte är farligt! :)

Mormor var jätte snäll som hängde med ner och tog lite kort, har inte orkat redigera dom något alls då jag precis kom in/hem..


Haha mormor fick med på kort när jag kliade Brea uppe på ryggen och hon tyckte det var så skönt och skulle vara snäll och klia tillbaka, ett tag var hon jätte liten, hon var under mitt huvudet med rumpan så mycket sänkte hon sig :)

Dålig uppdatering igår..

2011-08-31 ♥ 08:14:38 Brea Kommentarer (0)

Igår blev det inte mycket uppdatering på kvällen, inget alls faktiskt.
Hade tänkt jag skulle köra lite arbete från marken med Brea men det blev såklart ändrade planer när det bara öste ner regn när vi kom in i stallet.. Brea blev väldigt orolig och "stimmig" då det låter en del från taket när det regnar så kraftigt plus att Lina körde fram transporten då de skulle iväg med Cindy och då trodde såklart Brea att det var hon som skulle åka. Hon gillar inte att åka transport.
Jag valde därför att inte ta av henne täcket utan bara låta henne vara fast jag stod vid boxen vid henne hela tiden. Efter ett tag så lugnade hon ner sig lite och stod stilla längre stunder och var inte så bufflig med huvudet så då tänkte jag att hon kunde få gå ut som belöning då hon säkert hade varit inne i cirka en kvart. Tog på henne repgrimman och hon stod jätte snällt idag när jag skulle ta på den och hon försökte heller inte tränga sig ut från boxen när jag öppnade! Hon stod snällt och väntade på att få signalen att få hänga med ut utan att jag äns behövde säga till henne en enda gång, så på den delen var hon jätte duktig igår! :)
Blev lite mys i hagen i regnet innan jag gick, lite mys när hon är lugn! ;)

Jag och Jessica gick ner till hingstarna när det öste ner regn så vi var totalt genom blöta och på det åkte vi till Bäck och tittade på en privatlektion, hoppning i ett kallt ridhus i blöta kläder så idag känner jag mig lite krasslig!


schema för veckan..

2011-08-30 ♥ 12:33:05 Allmänt Kommentarer (0)
Såklart kan det ändras lite med både planer och väder, men detta är i alla fall vad jag ska försöka få gjort denna veckan!


Tisdag

2011-08-30 ♥ 12:02:58 Allmänt Kommentarer (0)
Började klockan 10 idag och slutade vid 11, så snart ska jag hem från skolan då jag ätit här innan jag ska ta tåget. Dåligt väder är det idag, hoppas att det är lite bättre hemma, Brea skulle verkligen behöva ett litet pass från marken tror jag, så skulle gärna vilja göra det idag! Får se helt enkelt, det behöver ju inte ösa ner regn om jag ska ut och göra det, men lite dugg gör ju inget! :)
Svar på två frågor nu på morgonen!

2011-08-30 ♥ 08:59:02 Svar på frågor Kommentarer (0)

Hon är rakad för att hennes förra ägare kom till Frieserpremien och klippte/rakade henne på plats. Hon var även rakad lite såhär när hon kom, men det växer ju ut!
Det bästa med Brea är att hon är väldigt lätt att få på bra humör och hon älskar att göra bra ifrån sig och arbeta. Hon vill hela tiden göra rätt.
Det sämsta med Brea är väll att hon inte "vet" hur stor och stark hon är jämfört med en människa, det är liksom "ojj där nockade jag matte i huvudet".. Det är väll det som är lite "dåligt" med henne, men hon lär sig! ;)

Dam med temperament är precis vad Brea är!

2011-08-29 ♥ 20:06:12 Brea Kommentarer (1)
Hade regnat hela dagen idag ungefär så när jag kom ut för att hämta Brea i hagen så stod hon och spännde sig och frös.. Hon hängde glatt med in för att torka till lite. Det regnade ju så det lät lite på taket vilket jag inte tror att Brea är van vid för hon blir väldigt upprörd och nervös kan jag säga. Tog ut henne i gången så mamma fick hålla henne då hon börjat trottsa lite med att springa iväg när hon ska stå i gången, så snällt som hon stått innan.. Mamma fick säga till henne några gånger ordentligt då hon bara plöjer och försöker nocka än nästan, haha hon är faktiskt väldigt söt när hon håller på ;)
När man då säger till henne att hon gör fel så blir hon jätte arg då hon aldrig varit med om att någon säger till henne säkert. Hon ställer sig då och nickar med huvudet upp i luften och har öronen bakåt och försöker göra sig "stor och läskig". Brea måste lära sig att behärska sitt temperament lite, hon får gärna bli arg och visa att hon blir arg men hon ska liksom inte springa över/ nocka någon. Hon förstår det ganska bra nu då vi gjort det klart för henne så nu står hon mera framför mig och gör sådana sura saker i luften en bit ifrån samtidigt som hon försöker med lite små steg framåt ibland, idag hoppade hon också på bakbenen, så arg var Brea kan jag säga för att jag sa till henne att hon inte fick gå innan hon behärskar sig ;) Efter en stund behärskade hon sig och då fick hon hänga med ut i hagen, då vänder hon humöret snabbt och blir glad igen :)
Tycker att det är detta som är roligt med ston och hästar med temperament! :) Det ska hända saker och det är roligare om de är tydliga med vad de känner/tycker, precis så som Brea är! ;)Tänkte ni på att Brea är rakad i ansiktet på vissa ställen, i öronen, ögonfransarna och under hakan? Syns ganska väl på denna bilden.

En väldigt trött Brea!

2011-08-28 ♥ 19:07:06 Allmänt Kommentarer (0)
Har varit ute i stallet två gånger idag faktiskt. Var så himla trött på morgonen/förmiddagen efter dagen igår så orkade inte gå ut förens mormor och morfar kom upp en sväng. Mormor hjälpte mig att ta ut allt hö som låg inne i Aniaras gamla box - där Brea kommer att stå sen. Efter vi fått ut allt så gick jag in igen en sväng då jag är så trött idag och gick ut en sväng till sen senare. Skurade då boxen med grön-såpa för att få bort all mat på väggarna och annat smuts, fick nästan bort allt då stallets klabbtant stått där tidigare ;)
Så spolade ur den innan jag gick ut för att hämta in Brea. Hon var verkligen så trött idag, det syntes så väl på henne då hon bara hängde, ögonen var små och hon var jätte seg. Hon kom så snällt och mötte mig i hagen och följde snällt med i hagen med mulen hängandes på min axel :) Testade att hon fick gå själv in efter mig till stallet så hängde grimmskaftet runt halsen på henne och hon gick sakta bakom mig in i stallet. :) Hon såg såklart också transporten som stod på stallplanen sen igår, Brea blev såklart jätte orolig då hon trodde att vi skulle ut och åka idag också så hon var lite nervös i stallet men lugnade sig sen. När vi gick ut så tog hon raska steg mot sin hage och tittade inte ens mot transporten ;) Det blev alltså en välförtjänt vilodag för damen efter igår, det tycker jag hon är värd!

*


Synd att jag inte tog en före-bild, den var helt grön/brun! ;)


Vad gör man på en Frieser Premie?

2011-08-28 ♥ 11:56:37 Svar på frågor Kommentarer (1)

Fick en fråga om vad man gör på en Frieser Premie och om jag kunde skriva om det i ett inlägg, och det kan jag såklart göra!

En Frieser Premie skiljer sig inte jätte mycket från en fölvisning för Halvblod, men det skiljer sig endå ganska mycket på samma gång. Man delar upp hästarna i olika grupper, är inte så jätte bra på hur de är indelade men det ser ungefär ut såhär:

- Fölsto
- Hingstföl
- Ettåringar (ston och hingstar för sig)
- Tvååringar (ston och hingstar för sig)
- Tre åriga eller äldre ston, hingstar eller valacker
- Fyra åriga eller äldre ston, hingstar eller valacker
- Sexåriga eller äldre ston, hingstar eller valacker

För att tex fölet ska kunna på en Premie så måste Stoet vara stamboksförd. Man brukar ha en handler, alltså en eller flera män som springer och visar upp sin/sina hästar då det är väldigt svårt att springa i den farten de måste springa i med en Frieser. Handlen brukar visa upp hästen i halt först så domarna får bedöma kroppen, efter det visas de upp i skritt vid hand samt trav och sedan brukar man släppa hästarna för att se den fria traven och galoppen. Domarna inom Friesern är väldigt hårda och kommer oftast från antingen Tyskland eller Holland. De är väldigt nogranna med precis allt, om man tex kommer med en fölunge som knappt är hanterbar så kan detta dra ner poängen. De som ofta visa upp sina Frieserhästar brukar vara väldigt pedanta enligt mig, de använder speciella salvor på mulen och andra delar av hästens kropp för att de ska blänka, de klipper samt rakar hästen i öronen, över hovskägget, i ansiktet för att det ska visa mer av huvudet och oftast har de vita träns och guldiga bett.

Det finns ju två olika föreningar till varje "grupp" Frieser, det vill säga de Holländska eller de Tyska. Premien för de Tyska frieserhästarna brukar vara på Nobynäs. Det finns bara tre godkända Frieserhingstar i hela Sverige (Tyska). Vet inte lika mycket om den Holländska då jag var på den första gången igår men det är ju samma stuk på det ungefär. Det finns dock inte en enda Holländsk godkänd Frieserhingst i Sverige. Som ni märker finns det inte många godkända hingstar i Sverige och det beror på att det är väldigt svårt och mycket jobb.

För att få en godkänd Frieserhingst så måste den:

 • Renrasig stam med stamboksförda (avelsgodkända) fäder och stamboksförda mödrar i minst 4 generationer.
 • DNA-testad
 • Testad för bärande av fuxgen
 • Friröntgad
 • Lägst 158 cm i mkh som 3-åring och 160 cm som 4-åring
 • Erhållit lägst 7,5 poäng på Körung, ingen delpoäng får vara under 6,0. Hingsten får ej vara yngre än 3 år. Hingstar som är äldre än 5 år måste först genomföra godkänt bruksprov.
 • Erhållit lägst 7,0 poäng på bruksprovet, ingen delpoäng får vara under 5,0.

Bruksprovet som jag nämnde är ett 50 dagars prov nere i Tyskland som hingstarna måste göra varje år (om jag inte minns helt galet). Då testas deras ridbarhet, körbarhet, terränghoppning, uthållighet, karaktär, arbetsvilja osv. De måste också få en bra poäng på exteriör och gångart.

Mer info hittar ni på http://www.frieser.se/index.html


Några frieserhingstar på bruksprov i Tyskland. Darco är andra från höger (Izzos pappa).Darco, han är pappa till Izzo och den hingsten vi sålde.


Trött matte och trött Brea efter denna långa dag!

2011-08-27 ♥ 20:21:31 Brea Kommentarer (1)
Gick faktiskt helt okej, ganska bra idag och jag är nöjd och stolt över min lilla flicka! I boxen som vi fick låna var hon jätte lugn hela tiden och stod nästan och sov, skönt! När jag fixade benen på henne lite och satt framför henne så kom hon och la mulen i min nacke och hängde på mig så jätte länge, så mysig är hon! :) Själva visningen gick också helt okej, domarna var väldigt väldigt hårda! Brea fick ingen Premie men blev inskriven i stamboken vilket som var det viktigaste för våran del och sen bryr vi oss inte speciellt mycket om vad hon skulle få för Premie eller om hon äns skulle få någon.
Det var endast en enda häst som fick första Premie, de brukar vara fler på de andra visningarna jag varit på, det kom bara några få som andra och tredje Premie och de fanns många hästar som inte äns blev inskriven i stamboken utan får stå kvar i fölboken så det var ju skönt att Brea klarade det! :) Är jätte nöjd med bedömningen och det om man tänker på hur hårda de var! Är mest stolt över att hon skötte sig så fint! ;)
Brea hade för övrigt väldigt bråttom ut till sitt gröna gräs som hon säkert inte trodde hon skulle få komma tillbaka till om man tittade på blicken i stallet när hon var i Skara, haha. Hann knappt ta av henne grimman för äns hon skulle springa ut på stora ängen till kompisarna, hon ville inte äns ha en morot! :) Jaja, skönt att hon trivs!

Sent inlägg en Fredag som denna!

2011-08-26 ♥ 20:51:36 Brea Kommentarer (0)
Blev lite sen uppdatering idag då jag först nu sitter vid datorn hemma. Har varit ute i stallet en stund idag, ordnat inför imorgon! Jag och mamma tog in Brea medans alla andra i stallet var ute och red, vi försökte få bort alla flugägg och alla är nästan borta, vi får dra väck alla andra imorgon.. Vi smörjde in henne så hon ska bli blankare plus massa pälsglans i svansen, manen och kroppen! Lite smått pyssel sådär som Brea gillar - uppmärksamhet! ;) Skrev också upp en lista på allt jag inte får glöma imorgon på tavlan i stallet, så ska kasta in allt i bilden imon innan jag tar in damen.
Ska snart alltså gå och lägga mig då klockan kommer att ringa vid 04.45 imorgon och därför blir det nog inte speciellt mycket uppdatering under dagen/ förmiddagen. Men vi kommer nog hem i ganska bra tid då hon visas vid 11 :)
De Holländska rosetterna var i väldigt fina färger tycker jag, skriver en lista till er så ni kan se vilken premier Brea fick då jag lär lägga upp en del bilder imorgon, såklart skriver jag om det sen också! :)

1 Premie: Orange
2 Premie: Röd
3 Premie: Vit
Ingen Premie: Gul

Kort text om tålamod..

2011-08-25 ♥ 21:23:46 Häst & Beteende Kommentarer (2)

En häst är en livsnjutare, han gillar att leka med sina kompisar men även med oss till lags, om vi bara ger honom chansen. Den tid det tar att utbilda en häst beror på individen. Hästen bekymrar sig inte om tid, och det bör inte du heller göra. Det tar den tid det tar.
Jämför med ett litet barn när det gäller skrivfärdigheten och språket. Om det sedan tar en dag eller en månad för barnet att lära sig skriva sitt namn spelar ingen roll. HON SKRIVER DET NÄR HON KAN DET. Efter en tid kan hon skriva meningar och till sist långa uppsatser och på andra språk. Man måste ha klart för sig hästen förutsättningar och kunna se och avgöra vad han klarar av i olika situationer.


Breas täcke är klart!

2011-08-25 ♥ 21:00:16 Allmänt Kommentarer (0)Har själv inte sett det när det är helt färdig utan bara när de varit halvfärdigt men det ser ut att vara hur snyggt som hellst! Ska testa det imorgon på damen, kan nog visa en bild! :)
Det är också en "magplatta" som täcker magen :) Har själv bestämt hur jag vill ha det i centimeter och snälla mormor har sytt det, hon är så duktig! :)


Stygg matte!

2011-08-25 ♥ 20:31:20 Brea Kommentarer (1)
Igår hade jag ju inne Brea en väldigt snabbis vilket som ogillas en del, och idag blev det ännu värre! Skulle igentligen rida Brea i repgrimma och mamma skulle hjälpa mig lite men sen så smsade mamma och sa att hennes kompis och några till skulle komma så jag tänkte att jag kunde köra lite själv med Brea fast från marken, trodde jag ja.. Vi gick runt och tittade på alla hästarna, fikade och pratade och tiden bara rann iväg och wops blev klockan ganska mycket så jag hann inte äns ta in min stjärna.. Får samvete ju! Blev bara lite kli och mys genom staketet och någon morot..
Men imorgon så är det dagen före visningen vilket som betyder att det ska borstas i mängder! Så jag hoppas att Brea blir glad då hon får komma in och få massa uppmärksamhet som hon älskar, kan ju ta igen alla timmar vi missat nu de senaste dagarna :)

Tänkte jag skulle skriva en bra text om tålamod till hästen vid träning, en väldigt bra text enligt mig! :)
Lite snygga bilder på damen! ;)

Svar på lite frågor!

2011-08-24 ♥ 22:44:59 Svar på frågor Kommentarer (0)
 1. Vad har du för bett på Brea?
  Svar:
  Jag har ett tredelat bett med en kula på just nu till henne, men ska börja testa mitt Pelham på henne (inte delat).

 2. Kan du skriva lite om olika bett, finns det bett du gillar/ogillar?
  Svar:
  Visst finns det bett som jag både gillar och ogilla men det är inget jag tänker lägga ner tid och energi på att skriva ner då folk redan gör det allt för mycket tycker jag. Folk tror att de vet så mycket om alla bett hit och dit även fast de kanske inte äns testat de och skriver att de hatar bettet och att man skadar hästen, så nej tänker inte skriva det tyvärr då folk blir nästan rasande om man råkar tycka tvärtemot osv.
 3. Hur hög är Brea?
  Svar:
  Hennes förra ägare sa att hon var runt 165cm hög, men hon ska mätas ordentligt nu på Lördag så då får vi se!
 4. Vilka bloggar följer du?
  Svar:
  Kan skriva ett inlägg om det någon dag då det är lite lättare.
 5. Vad har du för ridbyxor?
  Svar:
  Jag har ett par helskodda mörk beiga/ljusbruna, ett par röda John Whitaker med blå skoning, Ett par helskodda svarta, ett par marinblåa helskodda och ett par blåa Mountain horse oskodda!


  (Inte helskodda som på bilden)
 6. Kan inte du filma när du tränar med Brea från marken och filma lite mera när du tränar med Alice?
  Svar:
  Jag och Brea har inte kommit så långt ännu då vi faktiskt inte tränat jätte mycket från marken just så men visst kan jag göra det någon dag, Alice kan jag kanske filma i helgen!
 7. Har ni bra ridvägar vid ert stall?
  Svar:
  Ja det har vi, en hel del vägar inne i skogen men sedan bor vi ju vid mittan av Vaggeryds och Skillingaryds skjutfält vilket som betyder att man kan rida på fina grus/skogsvägar i flera timmar utan att möta en enda bil!  Hittade faktiskt ett flygfoto där vår gård är med på, det vita huset bort jag i och ladan neråt är stallet, all skog som man ser nästan är alltså skjutfältet!
 8. När kommer nästa inlägg som handlar lite om kommunikation/ hästens tänkande?
  Svar:
  Om någon dag kanske, imorgon om jag hinner till och med hade jag tänkt!


Saknar dig min fina ängel!

2011-08-24 ♥ 21:44:49 Allmänt Kommentarer (0)

RSS 2.0